top of page

Med valp!

Uppdaterat: 22 jan. 2023

Sköna söndag med nya lilla söta valpen..🙃

(nattvak & lite trubbel i paradiset)


Jag och min dotter Ebba var och hämtade lilla Joker, en malinois valp på 8 veckor i fredags. Söt liten filur som har sylvassa tänder och använder sitt bett som en bebis använder en napp...🤣


Redan första dagen med Joker i huset såg jag stora fördelar med att ha ett kallt gammalt torp då jag har flera lager kläder på mig inomhus så hela kroppen är lite vadderad... :-) Skämt å sido så märker jag att när han blir lite stressad så tar han gärna ett stort bett i underarmen och håller fast vilket i och för sig är praktiskt när jag haft honom i famnen. ;-)


Sedan han kom hem har vi försökt får in honom på ett lugnt och sansat sätt i flocken, tjejerna är super coola men det blir lite kajko när en ny liten vovve med så "mycket" i sig kommer och tar plats.

Jag vill ju inte att han får för mycket "tillsägelser" av dom precis i starten utan han behöver ju få känna sig lite trygg i huset först tänker jag.😅


Under minst 1 mån framöver kommer jag att lägga ut lite "söndagstips" mestadels på grundträning som jag startar upp med Joker men även dela lite funderingar som uppstår under vägens gång.


I dag blir det en påminnelse om att starta upp med burträning på en gång valpen kommer hem samt att lära hen att vara bakom en grind/nät med dig på andra sidan. Speciellt viktigt tänker jag att det är att komma igång med detta med en valp som både kommer att bli stor och ha mycket energi. Det är såklart mycket lättare att få en lite valp att stanna bakom en grind än en fullvuxen otränad som ofta lätt tar sig över i affekt och då genast lärt sig ett nytt trix. 🤪


Joker har ju bara varit här i två dagar så allt är fortfarande nytt och han har såklart inte landat ordentligt ännu men det brukar gå fint att starta med detta ändå. Jag brukar fylla en kong med mat och låta valpen äta den på andra sidan grinden medans jag sitter en bit bort. Likadant kan man göra med burträningen, här brukar jag starta med att kasta in gobitar så att valpen gärna går in i buren. Det viktiga är att valpen känner sig trygg och jag brukar öppna upp grinden innan valpen ätit färdigt i början för att undvika gnäll och skäll. Vissa valpar är extra bökiga och jag har faktiskt haft någon som detta inte alls funkat på men skulle nog ändå säga att det oftast är mycket effektivt och väl värt att testa.


Detta är vad jag hunnit med dessa dagarna förutom spatserat runt i "skogen" (mest trädgården) och övat på inkallning med hjälp av en visselpipa. Jag visslar - Joker kommer(förhoppningsvis) och då bjuds det på något gott.

Jag använder visselpipa på grund av att den går mycket längre än min tafatta vissling och dessutom så låter den alltid likadant. Något som valpar brukar gilla och som är snällt mot magen är barnmatsklämmisar, fiffigt när valparna är lite "tafatta" de första veckorna.

Jag har honom utan koppel mest hela tiden nu i början så kopplar han inte ihop komma på inkallning med sättas fast i koppel!

Nästa vecka tänkte jag köra bytlek med leksaker, några belöningslekar samt kloklippning/hantering så får vi se om planen håller.😉


Tack för idag och ha en fin kommande vecka!


Skriv gärna en rad om din valp (eller vuxna hund) och eventuella utmaningar!♥️


Varma hälsningar,

Sofi & jyckarna!238 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Valpvecka 2

1件のコメント


Jesper J Nilsson
Jesper J Nilsson
2023年1月15日

Kul läsning 👍

いいね!
bottom of page