top of page

Valpvecka 3


Måndag:


Vi tog en tur till Fleninge och hälsade på Ebba & Boss. Nu går det mycket bättre i bilen och lilla Joker börjar känna sig trygg även där.♥️

Blev en liten promenad i byn tillsammans och det var lite kul att se hur "impad" han verkade vara av Boss.Jag låter honom gärna träffa hundar som jag känner och vet är trygga och sunda men om jag möter okända hundar på promenad blir det aldrig något möte.


I stället jobbat vi på följsamhet och att belöna upp när/om han väljer att titta eller komma mot mig.

Jag ser såklart även till att avståndet är lagom för honom så att han kan känna sig trygg att vända ryggen åt hunden så att säga.


Det blir skönare att röra sig ute om han tänker "en hund" då brukar det hända kul saker hos matte, bäst jag hänger på henne. Detta brukar också vara relativt lätt med valpen i starten och återigen ju fortare du besämmer dig för hur du vill att din hund ska bete sig vid hundmöten desto fortare kan du börja jobba mot det.


Här gäller det att vara konsekvent för snabbt resultat. Tänk också på att det kan vara ganska bökigt med en unghund även för de som tränat på detta från valptiden så har man missat detta med sin unga valp gör man det onödig svårt för sig och hunden under tonårstiden som jag ser det. 🙌


Vi hämtade även upp sonen Gustaf som ska vara lite valpvakt i morgon när jag har bokat in behandlingar.


Tisdag:


Vaknade trött kl. 05.00 i vanlig ordning.

Som sagt det absolut segaste med valp.🙈

Valpar är ju väldigt olika, Joker är morgonpigg men ganska kvällstrött och somnar oftast runt 20.30 på kvällarna. Jag minns Semlan när hon var valp som jämt blev tokig vid 23 tiden och var galen fram till 00 innan det gick att gå och lägga sig. Var förmodligen en rätt kort period men sånt "etsar" sig fast.😅


Dagen försvann i ett töcken men en enskild morgonpromenad där vi tränade på att "checka in", leka och komma på inkallning fick vi gjort.


Jag funderade på det här med inkallning och följsamhet, det som gör skillnad är ju så klart antalet upprepningar på det som vi tränar på. I bland känns det som jag inte "hinner" eller "orkar" träna. Men om jag får gjort min morgon promenad på ca 20-30 min i skogen med Joker varje dag så får jag gjort minst 10 inkallningar och runt 10 spontana incheckningar som jag belönar upp med bästa belöningen. Alltså minst 20 lyckade tillfällen om dagen!


Detta är jag väldigt noga med speciellt under de första 4 veckorna vilket då blir över 500 repetitioner innan valpen är 3 månader!

Detta är ju bara "måste" göra sen tillkommer ju övrig träning under dagen som bygger på samma tänk!Lägg in träningen i vardagen så blir den gjord!


Onsdag:


I dag blev det lite "stora svarta hundar" socialisering med bästa Jennie, Cooper, Bee och Snowie. Joker var inte blyg i dag och busade lite med både Bee & Cooper.♥️ Perfekt att få fina möten med andra hundar för att förebygga framtida problem. Blev tyvärr ingen filmsnutt då jag ville ha lite koll på mötet.


Jobbar även mycket med belöningssystemet, alltså hur jag belönar eller rättare sagt förstärker det jag vill ha mer av. Ju mer man tränar "belöningr" desto mer blir de värda, vilket i sin tur gör hunden mer benägen att anstränga sig i träning för att få tillgång och framförallt sugen på träning så att en gobit inte innebär att hunden drar iväg på egen tass.Torsdag:


Strålande sol gör livet "lättare"!☺️

I dag var vi ute ganska mycket och det är så skönt att äntligen känna lite solvärme i ansiktet!På eftermiddagen åkte vi in till Markaryd och fick en lite socialiseringstur i "stor" stan. Ganska stor skillnad mot Fagerhult där tempot och antal bilar är mycket lugnare. Blev lite mycket att gå där strax efter 16.00 så nästa vecka blir det en förmiddagsträning istället.


Fredag


Vaknade upp till ett vitt landskap och det fortsatte snöa mest hela dagen.


Förutom vår "egna" morgontur i skogen blev det en tur med tjejerna. Vi tränar på att gå i koppel med avslappnad attityd även fast att det springer hundar runtomkring.Lördag:


I dag blev det "valpskola" i Örkelljunga på Kämparglöds Hundcenter. Om du vill komma med så blir det två fristående tillfällen till kommande lördagar! Här tränar vi mycket på följsamhets och fokus övningar som fungerar även i miljöer med mycket störningar genom att göra det lätt för valparna/unghundden att lyckas! Dessa tillfällen ligger som event på facebook om du vill läsa mer.👍


Söndag:


Klockan 05.00 stod Joker givakt efter en kiss & bajs tur kl 02.00. Han är verkligen en morgonpigg prick, raka motsatsen till mig...

Ny rutin är att gå och lägga sig senast 21 gärna 20.30.... Snart kör alla kurser i gång och vi brukar vara hemma först vid 22.00 så det blir ju kul att se om jag kan hålla mig vaken..🤪🙈


En tur till Landskrona för att hänga lite på stranden och hälsa på "mormor" och "morfar".


Det var lagom mycket folk att träna på på stranden, lite barn som spelade fotboll och en hel del "promenerande par" som i princip alla hade en uppfälld huva vilket vad toppen att få träna på!😅 Fick även tränat på precis perfekt antal hundmöten där vi hade mycket plats att röra oss på.


Hur gör jag praktiskt när jag tränar hundmöten?


Eftersom Joker inte ännu har några erfarenheter så har jag alla förutsättningar att få till det som jag vill ha det. Jag vill att han ska känna sig avslappnad och trygg i att han inte behöver "bry" sig om okända hundar vi möter på promenader eller vid träningstillfällen.


Jag använder mig av ett lite längre koppel ca 3-4 m och när jag ser en hund på håll tar jag ut lagom avstånd. När Joker får syn på hunden står han och kikar och blir lite exalterad, jag bara står still och väntar. Efter en liten stund när han inte kommer framåt pågrund av koppel så slår han (förhoppningsvis) en liten blick bakåt, då klickar jag och drar fram en tub med mjukost och börjar backa och låter honom slicka samtidigt som vi rör oss bakåt.


Jag slutar inte efter en gång utan tar tuben bakom ryggen och börjar backa igen och om han följer då klickar jag igen och gör om proceduren. Detta gör jag på avstånd så att han känner sig trygg, hur mycket avstånd som behövs är individuellt för varje valp och det får man prova sig fram.


Vad gör man om valpen/hunden inte vänder på huvudet eller gör minsta ansats till att "tänka" bakåt? Jo då gäller det att träna på att valpen/hunden kan välja bort enklare saker i störningsfri miljö innan du provar igen på promenad.


Du kan exempelvis använda en skål eller en leksak att gå förbi på samma sätt. Låt hunden stå i kopplets längd men låt den inte komma ända fram. När hunden väljer att se bakåt, klicka (eller använd annan belöningsmarkör som du valt) och belöna att hunden gjorde ett val!


❗️Skilj på att locka med gobit eller annan belöning och att förstärka ett beteende som du vi se mera av. Det är stor skillnad❗️


Lägg upp träningen så att det blir lätt för hunden att göra rätt då får du många tillfällen att förstärka vilket leder till att hunden gärna upprepar beteendet och blir bättre och bättre för varje upprepning


(detta gäller även för beteenden som du inte vill ha men som hunden gör ofta...)


Belöning eller förstärkare kan vara vad som helst som hunden vill ha. Gobitar, leksaker, kel & god, beröm med ord, sniffa i marken, söka efter mat osv. En av anledningarna till att det används gobitar och leksaker så mycket vid inlärning är att det är lätt att kontrollera för oss människor och oftast ger snabba resultat.


Vi har i veckan som gått även startat lite kroppskontroll övningar som jag ska filma och lägga i storys under denna veckan för den som är intresserad!☺️


Lycka till med träningen!


//Sofi & jyckarna192 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page