top of page

Valpvecka 4

Måndag:


Det blev en tur till Balkheds i Markaryd för att hänga lite och kolla in lite folk.

Butiks katten Findus blev lite utskälld när Joker fick nys på honom men det var lätt att ändra fokus med hjälp av omväntlockande.🙌

Då kunde han kika på honom utan att skälla och var mer nyfiken.Tisdag:


Stora städdagen här hemma. Joker hatar dammsugaren och skäller hysterisk när jag dammsugar. I dag gick det dock lite bättre, jag satte honom i hagen och gav honom ett grisöra med han blev ändå tokstressad till att börja med.🙈 Får väl börja dammsuga lite oftare så att han vänjer sig snabbare...🤪


Trist väder nu, stört halt och 15cm snö som smälter lite på dagarna och fryser på nätterna.

Blir tråkigt att gå i skogen också när det blir vass skare.


På söndag börjar Joker på valpkurs så vi tränar mycket på att söka upp mig efter belöning och lätta övningar som handtarget och såklart även omvänt lockande. Jag vill att han ska känna sig trygg och kunna välja att samarbeta med mig när vi kommer i situationen med ny miljö och flera andra valpar. Då känns det bra att han har några övningar som han kan bra och kan fokusera på när det blir mycket runtomkring.


I dag började vi träna på filt också eftersom jag är lite bekväm och förmodligen inte kommer att släpa med mig någon bur på kursen och då är det toppen om han kan känna trygghet även på filten.


Vi tränade också på att gå upp på en Ikea pall med framtassarna och att när den är upp och ner gå i med alla fyra tassarna. Detta shejpar jag in med hjälp av klicker. Jag låter honom få tid att tänka själv vad det är som ger belöning men låter inte honom bli frustrerad utan lägger upp det så att han lyckas. Om det blir frustration leder det lätt till ljud som skäll och gnäll, då upplever varken jag eller Joker det som positivt.


Kul att se den lilla knodden på 11 v tänka så det knakar. Han är riktig snabb på att lära sig och suger åt sig allt jag presenterar.🥰


Nu börjar belöningarna med gobitar och leken sitta lite bättre och då blir allt så mycket lättare.

Inför söndag blir det kampanj på "indianen", typ omvänt lockande men med leksak där han får springa på leksaken på signal. Alltså enda sättet att få springa på leksaken är att sitta still och vänta på signalen. Denna leken är toppen att använda i nya miljöer om hunden gillar att leka då den kräver koncentration och fokus som lättare stänger ute andra störningar.


Onsdag:


I dag kommer "fibergubben" ,det är ju toppen att det dyker upp en okänd mans-människa för Joker att träna på, både att hälsa men även att slappna av utan att bry sig om att han jobbar på här hemma.På eftermiddagen blev det en runda till Laholm för att kolla in hundhängnet där för till våren blir hela alltet inhägnat med samma staket.👌


Torsdag:


Äntligen ser jag ljuset i tunneln med natt kissandet! Vi har kampanjat med hjärnjympa vid 19 tiden och det verkar göra susen. I natt var vi bara ute en gång. Att sen Semlan väckte mig genom att vilja gå ut kl. 04.00 är ju förstås ganska typiskt...🤣


Här är en snutt från morgon träningen


Filten:


Pallen:


Sitta kanin:

(tränar upp styrka och stabilitet och kan användas till flera olika detaljer i momentträning)I kväll bär det av till Tova. Blir lite specialsök men även kolla in hästar och grisar.

Se film från kvällen i tidigare inlägg på fb.


Fredag:


Lugn dag hemmavid, försöker jobba ikapp men är så trött att jag var tvungen att gå och sova middag idag.😂 Blev stört seg efter det.


Lördag:


Ebba var hemma en runda och passade hela gänget när det var valpskola i Örkelljunga.


I övrigt blev det mest den "vanliga" morgon träningen.


Idag fyller Jocker 12 v!


Tiden har gått väldigt snabbt. När jag funderar över hur den här första valptiden varit så är det speciellt tröttheten som har känts jobbig.🤣


Vissa dagar har jag typ bara överlevt så då har det minsann inte blivit mycket gjort. Men det är förstås okej det också!


I övrigt tycker jag att han är en ganska "enkel" valp. Han har kissat två gånger inne under denna månaden och bajsat en gång och dessa tillfällen var jag lite klantig och "glömde" ta ut honom efter måltid.


Han är även väldigt lyhörd och "fattar" vad han inte får göra när man säger åt honom och så förstås väldigt lätt tränad och miljöstark.

Det allra bästa är förstås att han är väldigt social och bekymmerfri glad liten kille!♥️


Söndag:


Vill påminna om att det är nu under valptiden som valpens kropp byggs upp. Låt valpen röra sig fritt i ojämn terräng så att den får skutta och klättra bäst den vill. Fick den klassiska frågan om hur mycket en valp ska röra sig under ett gårdagens valpskola.😅


Alltid lika spännande fråga då det inte går att ge ett "rätt" svar. Olika individer kan klara olika mycket och här handlar det om att lära sig läsa sin valp.


Men rörelse är absolut inte "farligt" för valpar!

Däremot är jag väldigt restriktiv med lek med andra hundar. Det är väldigt ofta valpen/unghunden drar på sig skador tidigt i livet i samband med lek med andra hundar som ger sig till känna först runt 1-1,5 år i form av någon typ av rörelsestörning.

Därför kan det vara en bra investering att boka in ett friskvårdsbesök när hunden är runt 1 år för en ordentlig genomgång av muskler och leder så att man kan rätta till eventuella felbelastningar och eller spänningar tidigt!


Det räcker att valpen har en eller två kompisar som är i samma viktklass och storlek där den får leka korta stunder. Men det handlar inte bara om storlek utan även om sättet valparna leker på. När valpen leker med andra ska det vara "lika" alltså det är inte en som ska vara underst hela tiden eller bli jagad utan trygg jämlik lek där rollerna skiftas annars avlägsnar jag valpen.

Obs detta kan oftast inte valpar/hundar sköta själv utan här får vi gå in och styra upp.


Som regel går jag inte med valpen i koppel utan låter den röra sig fritt i skog och mark.

De första 2 v räcker det att hänga i trädgården sen brukar vi ge oss lite längre ut i skogen.

Inga konstigheter att vara ute runt en timme i tid men det kanske inte blir mer än 600 - 800m i distans. Alltså valpen får gå i sin takt och vi tränar på att han kommer in och checkar läget ofta, leker en stund och sitter stilla och kelar en stund. Saker som jag tycker är viktigt att det fungerar senare med den vuxna hunden helt enkelt.


Om jag bor i stan ja då drar jag iväg till ställen där jag kan ha valpen lös i lugn och ro. (det går ju även att använda långlina om det krävs)Måste ju också passa på att skryta lite om Joker på valpkursen!


Det var ganska många valpar i på i mitt tycke lite liten yta. Funkar bra om man har en trygg och kavat liten valp men jag har haft valpar som inte hade klarat av detta upplägget. Det kan vara bra att tänka på att alla valpar är inte mogna för att vara i en så pass utmanande miljö och då är det bättre att låta bli och ta några privatlektioner och vänta lite med kursmiljö. Titta på din valp, ser det nyfiken och trygg ut eller ser den rädd och panikslagen ut?

Tänk på att allt som valpen gör ofta blir den bra på, även saker som vi inte aktivt tränar på men som pågår under "livet".


Det vanligaste problemet som rätt ofta blir ett problem även längre fram är gnäll och skäll när man i kursmiljö behöver sitta stilla och vänta på sin filt och valpen/hunden blir uttråkad och frustrerad. För att undvika detta och för att ge valpen en härlig känsla vid första tillfället kan man ta med ett extra smaskigt ben (då menar jag inte torkad hud utan riktiga ben som luktar och smakar mycket)

Det går även att fylla en kong med något extra gott som hunden kan ligga och slicka i sig.


Som jag ser det är det absolut bättre att förebygga sådana beteenden som du inte vill ha redan från start, då det är mycket lättare än alternativet - lära om.

Det handlar om att lägga upp träningen på ett sådant sätt att det är lätt för hunden att göra rätt på en gång!👍


Och nej, du kommer med största sannolikhet inte att behöva fortsätta med detta hela hunden liv...😇 (för den som är orolig över det)


Men tillbaka till Joker!

Han var en riktig liten stjärna, han fick ligga gnaga i starten och fokuserade fint på benet liggandes på sin filt. Han är lite lillgammal i rörelser och sätt om man jämför med tidigare valpar jag haft. Allt går lite långsammare liksom vilket innebär att det är lite enklare att lägga upp en plan för att lyckas med övningarna.😅


Ska bli kul att se hur han utvecklas under dessa veckorna!


Trevlig fortsatt vecka hälsar,

Sofi & jyckarna!☺️

113 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page