top of page

Valp vecka 1♥️


Måndag:


Idag har Joker varit här i tre dagar och kaoset börjar lägga sig.

Jag hade lite ångest inför hans och Ullas interaktion och ringde och pratade lite med Jokers uppfödare Jonas.


En släng av dåligt självförtroende i kombination med dålig erfarenhet med en tidigare hund som till slut fick hitta en annan flock pågrund av att det inte alls fungerade med lilla Semlan gjorde mig lite orolig.


Skönt dock med en uppfödare som är lugn och saklig och inte verkade bli alltför brydd över mina funderingar. (inte som jag märke av iallafall ;-)


Hade detta varit förr hade jag förmodligen inte ringt och frågat om råd utan "kämpat" på med både tankar och hundbestyr. Att få prata med någon som har koll är alltid skönt och det blir lite som att när känner sig sjuk och äntligen bokar ett besök hos en doktor så mår man plötsligt mycket bättre och allt känns lättare!😅


Ofta mycket svårare att vara klarsynt när vi är känslomässigt engagerade och lider av sömnbrist!🙈


Jag har tagit en månad där jag kan hänga med hundarna och introducera lilleman i flocken så vi har ju gott om tid att få till rutiner innan behandlingar och kurser startar upp i mitten på februari.


Det blir ju lite oroligt i flocken när en ny individ flyttar in och energin förändras. Jag är själv känslig för energi, speciellt för "spänd" energi och lägger mig ibland i för tidigt och här gäller det att lite is i magen och tillåta lite mer från tjejerna så att Joker lär sig hur det funkar med var och en av dom. Samtidigt får det inte bli något överdrivet eller orättvist.


Märker att lilla Ronjja minst i flocken på 1,5 år är den som faktiskt är bäst på att sätta gränser tydlig och klart så att Joker inte missförstår men samtidigt är det tydligt att hon inte är van att hantera denna nyfunna makt utan det svämmar lätt över lite grann.

Ronjja har ju växt upp här och har full koll på bygden!🥰


Rut är också bra på att uppfostra och visa vad som är ok men har ganska hög tolerans.


Semlan säger inte mycket då hon har dålig erfarenhet av att sätta gränser från en större men mycket yngre hund som svarade upp och Ulla säger som vanligt rätt mycket men behöver öva upp sitt självförtroende och hade nog fått större succé om hon sparade rösten lite till när det verkligen gäller, men jag är säker på att det rättar till sig så småningom...🤪


Jag, Ulla & Joker tog en tur till byn och hämtade upp tvåbenta brorsan Gustaf som ska vara lite valpvakt när jag har behandlingar i morgon. Vi passade på att ta en tur i parken och provade gå lite i koppel, kika på bilar och människor.


Tisdag


I dag har det minsan gått i ett. Var ute med Joker en runda själv och vi strosade omkring i skogen. Passade på att belöna och förstärka sånt som han bjuder på som att komma på spontana inkallningar och när han söker ögonkontakt.


Efter vår lilla promenad påbörjade vi:


🔴 Jaga gobit i öppen hand - detta gör jag för att jag vill kunna använda det i olika belöningssystem och få upp energin och därmed bättre fokus i belöningarna. Är också toppen att lära valpen tidigt att inte "hugga" mat ur handen utan att ta fint även i fart.🔴 Handtarget - går att använda till många olika saker framöver, jag tänker främst komma tillbaka med leksaker eller framtida apporter. Går att utveckla till handfrys som bland annat är fiffig förkunskap till markeringsträning i både specialsök och Nosework.🔴 Bytlek med leksak - lära valpen att byta fokus och perfekt för att träna lika fart ut som in i olika moment. Eller som kul lek där du och valpen bygger relation och samarbete.Gick även utmärkt när Gustaf var hundvakt här hemma och det stora hela är Joker en trygg och kavat valpkille.♥️


Onsdag


I dag blev det mest fokus på de andra hundarna i flocken. Gick en riktig lång promenad medans jag hade valpvakt.🥰


Visserligen blir det träning mest hela tiden i att umgås med de andra hundarna och märker att han börjar lära känna deras personligheter.


Repeterade en kort stund - handtarget,

🔴 Burträning och lek.Torsdag


Kajko dag där jag i dag lördag inte minns någonting..🤪


Fredag


Likasamma som i torsdags.🙈


Minns dock att jag lyckades tappa en lunchlåda i golvet när jag akut skulle rädda stackars Semlan från Jokers sylvassa nålar.


Faktum är att Ulla har blivit tonåring igen och har fettvadd i öronen och det spritter ovanligt mycket i benen (delvis på grund av träningsbrist) så det finns ju en del att ta tag i här för tillfället...


Lördag


I dag va en sådan dag när han knappt sov alls förrän på em.😅

Får vara tacksam att han sover på nätterna, vi slocknar kl. 22.00 och har vaknar för kiss ca 01.30 och 05.30. Eftersom jag är osugen på att gå upp 05.30 så får han vackert somna om och sova minst 1h till.😴


Fm rutin är att efter alla morgonbestyren och en liten tupplur så blir det en liten promenad med Joker där vi tränar på kontakt, följsamhet, vara hund (läs nosa och upptäcka) och på att leka samt att kunna släppa leksak utan konflikter.


Detta har vi gjort varje dag och ju fortare man kommer i gång desto bättre är det om frågar mig.😅


Jag prioriterar även en flockpromenad per dag för att jag tänker att hundar bondar bättre i rörelse.🙌


I kväll fick jag äntligen till lite kongsök här hemma så alla hundar var mer tillfreds och sov gott efteråt.♥️


Söndag


I dag har allt flutit på riktigt bra och Joker, jag och Ulla tog en tur till Landskrona och hälsade på "mormor" och "morfar". Träffade även på "moster" Mia. Han var verkligen trött efter 1 h bilfärd och en liten promenad i bostadsområdet där nosen verkligen gick varm!

Sov som en stock en stor del av besöket.😅

På bilden nedan är det "moster" Mia & Joker.Det är riktigt kul att se hur Ulla växer i rollen som "handledare" i Trulsabygget och hon har verkligen ett riktigt bra och schysst hundspråk. Hon är ju också väldigt bra på att använda ljud och det gör att det är enkelt för Joker att förstå och innan en skarpare tillsägelse har det alltid funnits en mängd andra "varnande" signaler.


Gårdshunds gänget fick vara hemma och gnaga på var sitt gigantiskt okben.😋


Hoppas att ni alla haft en fin vecka!


Hörs igen nästa vecka, kanske blir det i dagboksform kanske inte.😉


Tänker att vi skulle kunna djupdyka lite i leken nästa söndag!


Nu är klockan 20.48 och det blir till att akut gå och lägga mig. Hoppas dagens utflykt gör Joker riktigt riktigt trött!😴


Hälsningar,

Sofi & Jyckarna

197 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Valpvecka 2

Commentaires


bottom of page