top of page

Mera fokus åt jyckarna!

Uppdaterat: 22 jan. 2023

Denna veckan har jag vid flera kurser pratat om det här med inlärning och fokus.


Främst gäller detta "gratis" träningen som du får vid olika övningar om hunden är "mer" intresserad av det du kan erbjuda än värdet på att lukta på mattan, leka med andra hundar, jaga duvor osv.


En övning som jag upplever de flesta hundar gillar men där det går att se ordentligt stor skillnad i hundens fokus beroende på vilken gobit som erbjuds för uppgiften är godissök i alla dess former.

(jo hunden tränar faktiskt väldigt mycket även under ett simpelt godissök ;-))


På kurs är det vanlig att höra från deltagare att min hund äter allting, vi kan träna med torrfoder. Det stämmer men när vi är i miljöer med nya lukter och nya störningar så är min upplevelse att att hundar som erbjuds den typen av gobitar även fast hunden i de flesta fall äter dem inte är 100% fokuserade på uppgiften. Alltså "tränar" hunden även på annat som vi inte riktigt kan kontrollera och då blir ju även att hunden går ut och in ur fokus förstärkt.


En övning som vi ibland gör på nosework kurser är en skålsövning där vi ställer ut massor av "behållare" (skålar) på golvet och lägger en lite gobit i varje. Sen får hunden självständigt gå och söka i "behållarna". Om det ligger gobitar som inte hunden anser är FANTASTISKA så blir det oftast inte någon bonusträning i form av fokusträning i denna övningen. Till skillnad från om det är "att döda för" gobitar då hunden inte tänker på en massa annat under tiden utan fokuserat söker upp och äter gobitarna ur skålarna med en hög intensitet.


För er som tävlar eller vill börja tävla i Nosework (gäller egentligen samma i alla hundsporten) så är detta extra viktigt att tänka på. Vill du ha en hund som kan fokusera på behållarna (i behållarsök) och stanna i fokus bubblan gäller det att träna på det sättet och göra det till en vana att vara längre och längre stunder i bubblan under arbete. Ett sätt att göra detta på är att alltid använda den bästa av de bästa belöningar som miljön och omgivningen kräver.


I bland måste även hunden träna på övningen i en mer invand miljö först för att kunna hålla fokus på ny plats även med en "äta godis i skålen övning" fast det ligger fläskfilé bitar i skålen så det är ju såklart ingen universallösning på alla ofokuserade hundar.😉


Vi tvåbenta kan passa på att träna koppelhantering i denna övningen och om hunden behöver träna på att bli mer självständig kan du växla mellan att göra övningen med lös hund och stå kvar vid "starten" medans hunden får sköta sökandet och att göra övningen i koppel.


Det viktigaste i en "godisskålsövning" är att undvika att peka och hjälpa hunden att hitta gobitarna. (detta på grund av att du vill att hunden lär sig jobba självständigt och gärna kunna starta om på på egen tass) Strunt i om hunden inte tar alla i början utan fyll på och gör om övningen. Reflektera först över om det verkade som om gobitarna hade "att dö för" status, om inte prova med ngt annat och om svaret är ja så kör bara igen!


Testa där hemma, har du inte en massa skålar så kan du ta andra föremål och lägga gobitarna ovanpå istället. Börja med 6 - 8 skålar och sen kan du succesivt öka på antalet till hur många som helst för att träna även uthållighet. Jag rekommenderar inte att stoppa några gobitar inuti något stängt om du vill pyssla med nosework i framtiden då det i vissa fall leder till krafs och bit beteende då hunden vill komma fram till gobitarna.


Här är tips på belöningskorv som många hundar älskar!


Vill du gå kurs i nosework, specialsök, grundträning eller något annat?

Gå in här för att se Jycken & Jags kursutbud!Varma hälsningar,

Sofi & Jyckarna

95 visningar3 kommentarer

3 Comments


Fokus är viktigt för all träning 👍

Like

Sofi Nilsson
Sofi Nilsson
Nov 26, 2022

Tack! Så kul med en kommentar🥰🥳 //Sofi

Like

Så kul med blogg från er på Jycken och jag🐶👍

Like
bottom of page