top of page

3 bra anledningar till att gå en kurs i grundträning!

Uppdaterat: 21 nov. 2022

Grundträning, ordet i sig låter lite "jobbigt" men ack så fel! Grundträning är i mitt tycke den roligaste träningen då den gör all framtida träning fantastiskt mycket mer smidig och bjuder på mycket mer "lätt att göra rätt" vilket gör att hunden utvecklingskurva ofta går snabbare oavsett om det gäller nosework, specialsök, lydnad, rally, bruks, räddning osv.


Eftersom de flesta grundövningar bygger på att du "övertränar" övningarna (hunden har fått så mycket förstärkning för samma beteende så att den älskar att göra dem och gärna bjuder på dem) till exempel ingångar till sidan eller springa snabbt ut på signal. Alltså får du även perfekta "värma upp övningar" på köpet.


Den viktigaste och roligaste grundfärdigheten i mitt tycke är leken! Hur vill du att leken ska fungera i belöningarna? Både med leksak, gobitar (klicka på gobitar för exempel på lek att starta med vid 8v) och sociala belöningar. Om du får rätt på detta så kommer resten av träningen gå så oerhört mycket smidigare. Det går i princip inte att träna en hund som inte vill ha belöningarna som du erbjuder där och då. Framför allt så tappar du lätt kontroll över vad som blir förstärkt i de olika situationerna. I bland kan det vara mer effektiv träning att avlägsna sig från träningen än att vara kvar och träna på "fel" sak. Som exempel kan vi ta om jag har en hund som bara skäller hela kurstillfället och inte är kontaktbar, då tränar hunden på att bli ännu bättre på att skälla på kursen genom att den får tillfälle att "träna" på det varje tillfälle.

Går du på kurs och har det så? Då rekommenderar jag dig att byta instruktör och testa på några privatlektioner i stället.


En annan fiffig sak med grundträning är att ju yngre hunden är desto "lättare" är det att lägga grunden. Du kan med fördel starta på en gång när valpen är 8v +1dag. Alltså inget att vänta på vad gäller grundträning som består av lära valpen/hunden att göra bra val, träna på koncentration, följsamhet, fokus och att ha kul med sin nya tvåbenta kompis!


Lycka till med träningen och kom ihåg att det är fiffigt att gå några privatlektioner för att komma igång om det inte finns möjlighet att gå kurs i grupp.
18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Valpvecka 2

Comments


bottom of page